Na místě bývalého hřbitova ve Staré Boleslavi byl vztyčen kříž

Vážení a milí přátelé,
jen díky nezměrné trpělivosti, pracovitosti, pečlivosti a znalostem historických faktů a souvislostí Petra Ence došlo dnes, v pátek 30. října 2020,
ve Staré Boleslavi k výjimečné události, která ale mohla zůstat nepovšimnuta.

Dejme slovo samotnému Petru Encovi:
„Před letošní Slavností všech svatých a Vzpomínkou na všechny věrné zemřelé byl v pátek 30. listopadu 2020 vztyčen další kříž, a to na místě zrušeného staroboleslavského hřbitova, založeného roku 1835 a zrušeného v roce 1903. Místo je dnes parkem u autobusového nádraží a v ničem již nepřipomínalo, že bylo pohřebištěm, na kterém byla dokonce vybudována roku 1838 kaple sv. Mikuláše.

Dosud tak pod plochou okrasného parku s pěšinkami a dětským hřištěm spočívají kosti našich předků, na které nebylo kde vzpomenout. Límanovi, Poncovi, Hradeckých, Bendovi, Čvančarovi, Hadrbolcovi, Peterovi, Melicharovi, Novotní, Černí, Kettnerovi, Stibingerovi  a další. Od tohoto dne je ale vše jinak a můžeme si jejich životy i smrt připomenout.

Leží zde oběti cholerových epidemií z let 1834 a 1866, staroboleslavští rodáci i vesničané  z obcí, které neměly své hřbitovy. Z vojáků i dragouni třináctého a čtrnáctého pluku. Gersch Josef, Mettlinger Matěj, Prüher Emil, Bland-Lang Villiam a mnozí další. Za války roku 1866 zde spočinul pruský dělostřelec Leverenz Johann. V témže roce i Wácslav a Antonia Encovi. Posledním zde uloženým člověkem byl Urban Josef dne 30. října 1903.

Čest jejich památce a tichou vzpomínku.“

 

Na titulní fotografii Petr Enc (vpravo), Martin Komárek (vlevo)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *