Slavnost návratu mariánského sloupu – mariánské nešpory v pátek 14. srpna 2020

Mílí přátelé,
slavnost návratu mariánského sloupu začíná v pátek 14. srpna 2020, kdy se od 18,00 v bazilice Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi uskuteční mariánské nešpory, které bude sloužit Dominik kardinál Duka.
 
 
Kardinál Duka požehná mariánský sloup
Znovuobnovený mariánský sloup na pražském Staroměstském náměstí požehná na slavnost Nanebevzetí Panny Marie v sobotu 15. srpna kardinál Dominik Duka.
 
Stane se tak po bohoslužbě, kterou bude od 10. 00. sloužit v protějším chrámu Matky Boží před Týnem. Slavnost návratu mariánského sloupu do centra Prahy, kde stál od poloviny 17. století do 3. listopadu 1918, začne již v pátek 14. srpna ve Staré Boleslavi. Od 18.00. se ve zdejší bazilice Nanebevzetí Panny Marie uskuteční mariánské nešpory.
 
Mariánský sloup se po více než sto letech vrátil na Staroměstské náměstí letos 4. června. Kardinál Dominik Duka při této příležitosti zmínil jeden z důležitých významů mariánského sloupu. „Tyto mariánské sloupy byly vždy symbolem ochrany nejen před válečným nebezpečím, ale také ochrany před nebezpečím zhoubných infekčních nemocí,“ uvedl tehdy v reakci na probíhající koronavirovou pandemii pražský arcibiskup.
 
Nové knihy o mariánském sloupu
O mariánském sloupu vychází v těchto dnech hned tři nové publikace. Historikové Petr Blažek a Vojtěch Pokorný představí svou knihu Duchovní střed Evropy (s podtitulem Dějiny Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze 1650–2020) v předvečer požehnání sloupu, 13. srpna v 18.00. v Muzeu Karlova mostu.
 
Světlo světa naopak už tento týden spatřila kniha generálního sekretáře České biskupské konference P. Stanislava Přibyla Mariánský sloup: V souvislostech víry a ducha. Požehnání knihy se uskuteční 11. srpna v 15.00. v Týnském chrámu.
 
Ondřej Jakubec a Pavel Suchánek pak připravili k vydání knihu Mariánský sloup na Staroměstském náměstí v Praze: Počátky rekatolizace v Čechách.
Jiří Prinz
 
 
https://www.apha.cz/2020/oznameni/kardinal-duka-pozehna-mariansky-sloup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *